[...] ale nie mogą jeść ziemniaków i szpinaku. Kontrowersyjną jest także sprawa, czy dzięki takiej diecie można organizmowi dostarczyć wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i witaminy. Istnieją także ludzie, którzy starają się drastycznie zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, albo unikają tylko jego specyficznych rodzaji, np. mięsa kurczaka, czy [...]
[...] chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do [...]
[...] na opakowaniu), a nie na maśle. Czy to prawda ze masło jest dobre na oczy? Jest to przestarzały punkt widzenia. W dzisiejszych czasach mamy wystarczająco dużo źródeł witaminy A w diecie i nie ma konieczności spożywania masła w celu uzupełnienia jej niedoborów. Ponadto na prawidłowy rozwój siatkówki oka duży wpływ maja kwasy Omega-3, [...]
[...] sposobu odżywiania. Niekorzystne skutki diet wegetariańskich Diety wegetariańskie mogą wywoływać niedokrwistość na tle niedoborów czynników krwiotwórczych, tj. żelaza lub witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Mogą również prowadzić do krzywicy i osteomalacji (tzw. rozmiękania kości) z powodu niedoboru witaminy D i wapnia. Dieta ściśle [...]
[...] (co jak widać jest ilością stosunkowo zbliżoną do, maximum), więc na spożyte 7,5g omegi -3 powinniśmy dostarczyć 22,5g omegi -6. Nie możemy zapomnieć o odpowiednim spożyciu witaminy E! Witamina E jest naturalnym antyoksydantem chroniącym nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, bez niej nawet optymalne prozdrowotne dawki [...]
Witam, Jestem amatorem, fascynatem sportów walki, kulturystyki oraz zdrowego odżywiania. Jest to moja pierwsza konsultacja treningowa na sfd, wcześniej nie tworząc nowych tematów zdobywałem wiedzę z tematów już istniejących. Od jakiegoś czasu zacząłem poważniej podchodzić do treningu. Jako, że mocniejszy czuję się z zakresu dietetyki, dlatego [...]
[...] ludzkiego organizmu. Dobrymi źródłami są: produkty mleczne, oleje roślinne i rybne, żółte sery oraz jogurt. Oprócz tłuszczów, białka i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej wody. Witaminy i minerały są niezbędnymi mikroelementami w prawie wszystkich energetycznych reakcjach trawiennych i przemianach [...]
[...] zębów, skóry i włosów (Ca, P, Mg, S, F) wchodzą w skład związków o podstawowym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu, np.: hemoglobiny, mioglobiny (Fe), tyroksyny (J), witaminy B12 (Co), ATP, ADP (P) oraz enzymów (Zn, Mn) odgrywają podstawową rolę w gospodarce wodno - elektrolitowej (Na, K, Cl) oraz w utrzymaniu równowagi kwasowo - [...]
[...] na forum każą zrezygnować z ziemniaków!’ Cóż, zupełnie z nich nie rezygnowałbym bo są chyba jedynym dużym alkalizującym źródłem węglowodanów złożonych. No i niezłym źródłem witaminy C. Oczywiście o frytkach, czy też chipsach zapominamy całkowicie. ‘To wszystko?" Prawie. Należy wspomnieć, iż wybierając źródło ( nie tylko węglowodanów ) należy [...]
[...] pełnią specjalne enzymy odpowiedzialne za przebudowywanie białek pokarmowych na mięśniowe. Aby pracowało im się łatwo i przyjemnie potrzebują specjalnego zapłonu w postaci witaminy B6 i B12. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego musimy zadbać by dostarczyć ją w codziennej diecie. Przy zwiększonym spożyciu białka [...]
[...] wysiłku należy spożyć około 60-80 g łatwo przyswajalnych węglowodanów w formie płynnej. Najlepiej podawać je w postaci izotonicznego napoju (6-8% cukru), zawierającego także witaminy i składniki mineralne. Synteza glikogenu przebiega najbardziej intensywnie w ciągu 5-6 godzin po zakończeniu treningu, dlatego w tym czasie należy przyjąć ok. 200 g [...]
[...] pełnią specjalne enzymy odpowiedzialne za przebudowywanie białek pokarmowych na mięśniowe. Aby pracowało im się łatwo i przyjemnie potrzebują specjalnego zapłonu w postaci witaminy B6 i B12. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego musimy zadbać, aby dostarczyć je w codziennej diecie. Przy zwiększonym spożyciu białka [...]
[...] (co jak widać jest ilością stosunkowo zbliżoną do, maximum), więc na spożyte 7,5g omegi -3 powinniśmy dostarczyć 22,5g omegi -6. Nie możemy zapomnieć o odpowiednim spożyciu witaminy E! Witamina E jest naturalnym antyoksydantem chroniącym nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, bez niej nawet optymalne prozdrowotne dawki [...]
[...] pełnią specjalne enzymy odpowiedzialne za przebudowywanie białek pokarmowych na mięśniowe. Aby pracowało im się łatwo i przyjemnie potrzebują specjalnego zapłonu w postaci witaminy B6 i B12. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego musimy zadbać by dostarczyć ją w codziennej diecie. Przy zwiększonym spożyciu białka [...]
[...] tez brak witamin i minerałów usprawniających przemiany metaboliczne takich witamin jak : vit z grupy B które m.in. odpowiadają za przemiany biochemiczne tłuszczów; czy też witaminy E ,która zabezpiecza wszystkie kwasy nienasycone przed utlenianiem się już po spożyciu. Trzeba również o 3 ważnym czynniku , który powoduje spadek wartości O-3 w [...]
[...] tez brak witamin i minerałów usprawniających przemiany metaboliczne takich witamin jak : vit z grupy B które m.in. odpowiadają za przemiany biochemiczne tłuszczów; czy też witaminy E ,która zabezpiecza wszystkie kwasy nienasycone przed utlenianiem się już po spożyciu. Trzeba również o 3 ważnym czynniku , który powoduje spadek wartości O-3 w [...]
[...] pokarmów, będzie potrzebował większej dostawy mikroskładników. Wysiłek fizyczny zmienia zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe, a co za tym idzie - także na witaminy i minerały (Brewster, 2009). 1.1 BIALKA Białka są niezbędne w procesie budowania masy mięśniowej. To właśnie ono używane jest do budowy, odbudowy oraz utrzymania [...]
[...] Pyłek kwiatowy zawiera 22 składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego odżywiania człowieka i zachowania zdrowia. Ma w swoim składzie białka, aminokwasy, witaminy, makro- i mikroelementy, dlatego też nazywa się go często cudowną odżywką. Zawiera więcej wartościowych substancji od miodu. Jest stosowany w leczeniu wielu [...]
[...] procesy technologiczne są prowadzone w niewłaściwych zakładach może być inaczej. Ma to znaczenie dla produktów takich, które zawierają cenne składniki dla naszego organizmu witaminy, minerały itp. PONIŻEJ STRATY W WITAMINIE C NA PRZYKŁADZIE GROSZKU PODCZAS PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH I OBRÓBCE Na wartość odżywczą wpływają również procesy: [...]